ACTRIS (Aerosol, Clouds and Trace gases Research Infrastructure) este o infrastructura de cercetare europeana de tip ESFRI, care desfasoara activitati de cercetare in domeniul stiintelor atmosferei, cu aplicatii in calitatea aerului, schimbari climatice, modele de predictie.

Scopul principal al infrastructurii ACTRIS consta in observarea la scara continentala si explorarea pe termen lung a atmosferei terestre. Activitatile de cercetare sunt concentrate in directia studiului aerosolilor, norilor si compusilor atmosferici gazosi cu timp de viata limitat din atmosfera, care au impact semnificativ asupra vremii, climei si calitatii vietii.

La baza conceptului, proiectarii si implementarii strategiei ACTRIS stau cateva proiecte de cercetare (EARLINET , EUSAAR , CREATE , CLOUDnet , EUROCHAMP ), derulate independent ȋncepand cu anii 2000, ȋn cadrul programelor Uniunii Europene FP5 si FP6. Rezultatele activitatilor acestor proiecte au fost preluate, coagulate si dezvoltate ulterior ȋn cadrul programului FP7 prin proiectul ACTRIS I3 (2011 – 2015) si, ȋn prezent, ȋn cadrul programului Orizont2020 prin ACTRIS-2IA (Integrating Activities) (2015 – 2019).

Bazandu-se pe faptul ca majoritatea retelelor implicate ȋn ACTRIS sunt deja operationale si au atins un grad de maturitate adecvat furnizand de ani buni productii stiintifice (date si literatura) relevante pentru domeniul stiintelor atmosferei, urmatorul pas a constat ȋn depunerea candidaturii infrastructurii ACTRIS pentru includerea sa pe roadmap-ul Forumului Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare (ESFRI). Propunerea privind includerea ACTRIS in planul strategic de dezvoltare al ESFRI a fost inaintata la sfarsitul lunii martie 2015 de delegaṭia finlandeza, avand susṭinerea tuturor tarilor participante la constructia infrastructurii. Pana la sfarsitul anului 2015 cinci tari printre care si Romania si-au exprimat sprijinului financiar si politic, sapte alte state si-au declarat sprijinul politic, iar toate organizatiile de cercetare si-au exprimat angajarea resurselor proprii in implementarea infrastructurii ACTRIS. Pe 10 martie 2016 Forumul Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare a confirmat oficial includerea ACTRIS in lista infrastructurilor de cercetare de interes european.

Istoricul si calendarul ACTRIS

5

Structura ACTRIS

In ACTRIS, Facilitatile nationale se adauga celor centrale: Sediul Central, Centrul de Date si sase Centre de Calibrare/Expertiza care coordoneaza si integreaza activitatile infrastructurii, ACTRIS constituindu-se intr-o infrastructura distribuita la nivel european.

6 7